Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, ben je hier vaak erg blij mee. Je zal echter ook een hoop moeten regelen. Zo kan het belangrijk zijn om de woning eens te controleren op kalkaanslag. Veel huishoudens hebben last van hard water, oftewel van water met veel kalk. Vaak kun je dit zien aan apparaten en machines die gebruik maken van water. Je ziet dan al snel een witte aanslag en machines kunnen zelfs minder goed gaan werken wanneer je veel kalk in het water hebt. Daarom kan het een goed idee zijn om waterontharders te gebruiken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat hard water weer zacht water wordt. Het is belangrijk dat je hier al vroeg mee begint, zo zorg je ervoor dat je later niet veel last zal krijgen van kalkaanslag.

Wat doen waterontharders?

Waterontharders zorgen ervoor dat al het water dat door je leidingen stroomt kalkvrij is. De waterontharder kan kalk namelijk uit het water filteren. De kalk wordt uit het water verwijderd, waardoor er niet langer een kalkaanslag zal ontstaan. Je hebt onder andere waterontharders die werken met harskorrels. Hierbij zorgen de harskorrels ervoor dat het water schoon wordt. In dit geval is het belangrijk dat de harskorrels ook worden schoongemaakt. Dit wordt gedaan door middel van zout. Je moet het zoutreservoir van de waterontharders dan ook regelmatig bijvullen.

Verschillende soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Naast de waterontharder die met harskorrels werkt, heb je ook waterontharders die op basis van elektriciteit werken. Het is belangrijk dat je de verschillende ontharders goed met elkaar vergelijkt. Kijk bijvoorbeeld ook goed naar de kracht van een waterontharder. Sommige waterontharders zijn heel krachtig en bedoeld voor huishoudens met veel personen. Deze machines gebruiken vaak ook meer elektriciteit. Daarentegen heb je ook waterontharders die juist bedoeld zijn voor kleine huishoudens. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor je eigen woning. Wanneer je een ontharder wilt aanschaffen voor je nieuwe woning is het dus verstandig om je even goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen.