Als ondernemer is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van een VCA certificaat. Al helemaal in de bouw of andere sectoren waar veiligheid op de werkvloer een belangrijk factor is. In dit artikel leggen we je uit wat het precies is, waarom het belangrijk is en hoe je een VCA certificaat behaalt.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Een hele mond vol. Maar wat betekent het precies? VCA is een programma dat bedrijven helpt om gezond, veilig en milieuvriendelijk te werken om het aantal ongevallen verminderen. Juist in risicovolle sectoren zoals industrie, fabrieken, werkplaatsen is het aanbevolen om een VCA cursus te volgen. Het is voor zowel personen als bedrijven mogelijk om VCA gecertificeerd te worden.

VCA bedrijfscertificering

Er zijn verschillende VCA certificaten voor bedrijven. Een gecertificeerd bedrijf werkt volgens de algemene veiligheidsprocedures en alle werknemers beschikken over de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu.

VCA persoonscertificering

Ook voor werknemers en managers is het mogelijk om een VCA certificaat te behalen. Vooral bij risicovolle werkzaamheden is het belangrijk om een VCA te behalen.

Waarom is een VCA certificaat belangrijk?

Op de eerste plaats om de veiligheid op we werkplaats te verbeteren. Daarnaast geeft een VCA certificaat aan klanten en instanties aan dat het bedrijf aan de noodzakelijke veiligheidseisen voldoet. Daarnaast geeft het garantie dat het bedrijf op de hoogte is van de laatste veiligheidsregelgeving. Voor vele is dit voor groot belang, vooral in de bouwsector.

Hoe behaal je een VCA certificaat?

Als je een VCA certificaat wilt behalen dan moet je voldoen aan de VGM checklist voor aannemers. Je kunt hiervoor een cursus volgen en een aanvraag indienen bij een certificatie instelling. Als jij of je bedrijf voldoet aan de eisen, dan ontvang je een VCA certificaat. Het VCA persoonscertificaat is na het behalen 10 jaar geldig en het bedrijfscertificaat is 3 jaar geldig. Daarna is het nodig om opnieuw te certificeren.