Feenstra BV

Wat is een droge blusleiding en hoe werkt het?

Wat is een droge blusleiding en hoe werkt het?

Geplaatst op

Het risico tot een minimum beperken

Wanneer hoge gebouwen worden gebouwd voor commerciële doeleinden, zijn veiligheidsoverwegingen de belangrijke factoren die de eerste prioriteit van de administratie moeten zijn. Veiligheidsmaatregelen worden genomen nadat is onderzocht hoe het risico van verlies kan worden geëlimineerd en geminimaliseerd bij elke ramp. Brand is het meest voorkomende ongeval dat zich in gebouwen voordoet. Ongelukken gebeuren soms door kortsluiting en soms door gaslekkage. Daarom moeten organisaties in dit verband meer voorzorgsmaatregelen nemen. Van de vele voorzorgsmaatregelen zijn droge stijgleidingen een van de belangrijke onderdelen voor brandblussing. Brandweerkorpsen in de gebouwen maken er veel gebruik van omdat het de meest effectieve en efficiënte manier is om de brand onder controle te krijgen.

Wat zijn ze precies?

Er zijn twee soorten stijgleidingen, nat en droog. Een droog stijgleidingsysteem is ontworpen om door de brandweer met water te worden gevuld. Een nat stijgleidingsysteem wordt vol water gehouden via watertanks en pompen. De meeste gebouwen hebben een “natte stijgleiding” of “natte standpijp” systeem waarbij de leidingen vol water worden gehouden voor handmatige of automatische brandbestrijding. Droge stijgleidingen worden gebruikt wanneer de waterdruk in een gebouw niet voldoende zou zijn voor brandbestrijding en in onverwarmde gebouwen waar de leidingen zouden kunnen bevriezen.

Leestip: https://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/blusmiddelen/droge-blusleidingen/

Droge stijgleidingen zijn systemen van kleppen en leidingen die het de reddingsdienst mogelijk maken om in geval van brand water te doseren op de bovenste verdiepingen van een gebouw. Een droge stijgleiding is gewoonlijk vereist wanneer een verdieping zich meer dan achttien meter boven de begane grond bevindt. In een droog stijgleidingstelsel loopt een leiding parallel door het gebouw met uitgangen op elke verdieping. De hoofdinlaat bevindt zich gewoonlijk op de begane grond, van waaruit de brandweer in geval van brand zijn watertoevoer aansluit.

In Nederland zijn professionele brandbeveiligingsdiensten beschikbaar voor onderhoud, installatie en reparatie van droge stijgleidingen. Deze zaken zijn echt belangrijk en vereisen de nodige aandacht en zorg, want in noodsituaties zijn deze maatregelen echt nuttig.

Uitgelicht: Advies brandveiligheid van Royal Safety

In Nederland is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw en de bouwadministratie om te garanderen dat het droge blusleidingsysteem ten minste eenmaal per jaar wordt getest. Dit is in overeenstemming met NEN1594.

Hoe werkt het? In een droge blusleiding systeem wordt een droge blusleiding sprinkler systeem gebruikt waarbij de leidingen zijn gevuld met perslucht, in plaats van water. Deze perslucht houdt een klep op afstand, een zogenaamde droge alarmklep, in een gesloten stand. Deze droge alarmklep bevindt zich in een verwarmde ruimte en zorgt ervoor dat er geen water in de leiding komt totdat een of meer sprinklers in werking treden. Wanneer dit gebeurt, vlucht de lucht weg en laat de droge alarmklep los, komt er water in de leiding en sproeit het op de brand om deze te blussen en te voorkomen dat hij zich uitbreidt.

Gerelateerde berichten

Een comfortabele slaapkamer creëer je met deze tips

De toon zetten voor je hele dag kan door wakker te worden in een comfortabele slaapkamer. Je dagelijks leven kan hierdoor sterk worden beïnvloed. Je...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden