Feenstra BV

Wat houdt een VCA certificaat precies in?

Wat houdt een VCA certificaat precies in?

Geplaatst op

Ben jij een werkgever? Dan ben je ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat je veel verantwoordelijkheden hebt richting je werknemers. Dit staat doorgaans ook in het arbeidscontract en anders moet dit wel volgens de Arbowet. Een zeer belangrijke verantwoordelijk is om je werknemers in een veilige omgeving te laten werken. Mocht er bijvoorbeeld iets mis gaan in het bedrijf en jij kunt daar verantwoordelijk voor worden gesteld, dan kun je flink in de problemen. Er kunnen dan hoge schadeclaims komen. Daarom is het als werkgever ook belangrijk om alles op alles te zetten om deze veilige werkplek te garanderen.

Om dit te garanderen, kun je ervoor kiezen om een VCA certificaat te behalen. Dit brengt namelijk verscheidene prachtige voordelen met zich mee. Maar misschien vraag jij je af wat een VCA certificaat dan precies is? In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in. Vervolgens gaan wij ook nog even in op de VCA examen kosten. Want je begrijpt natuurlijk wel dat dit niet gratis is.

Wat is VCA

Zoals je misschien wel kon raden is VCA een afkorting. Het staat namelijk voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. In de intro hadden we het er vooral over dat de veiligheid centraal stond, maar ook milieu en gezondheid spelen een belangrijke rol bij de VCA. Zoals je misschien wel weet leven we in een tijdperk waarin de klimaatproblematiek actueler is dan ooit tevoren. Het gaat dus ook om de algehele gezondheid en de duurzaamheid. Het is dus een overkoepelende term voor meerdere zaken.

Twee Man Met Witboek

Risicobeheer

Een belangrijk aspect van de VCA is risicobeheer. Uiteraard kan er een ongeluk gebeuren op het werk, maar door zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten, verminder je de kans op een ongeluk aanzienlijk. Daar wordt tijdens het examen dus ook veel aandacht aan besteed. Wanneer jij er namelijk voor zorgt dat het fundament goed zit en je weet wat de risico zijn, dan kun je als werkgever ook gemakkelijker gepaste maatregelen nemen om die specifieke risico’s gemakkelijk te voorkomen.

Voor specifieke bedrijven?

Uiteraard is het bedrijfsleven een zeer breed iets. In de ene sector loop je bijvoorbeeld veel meer risico op problemen dan in een andere sector. Als jij bijvoorbeeld een administratiekantoor hebt, dan zijn er wel enkele risico’s, maar dit is niet te vergelijken met een bedrijf die met gevaarlijke constructies werkt in de bouw. Daarom kan een VCA vooral handig zijn voor bedrijven waarbij er flink wat risico wordt gelopen.

VCA examen kosten

Ben jij van plan om als bedrijf een certificaat te behalen. Dan brengt dit ook als voordeel met zich mee dat jij sneller opdrachten krijgt toebedeeld. Sommige opdrachtnemers eisen dit namelijk van bedrijven. Maar wat zijn dan de precieze VCA examen kosten, vraag jij je misschien af. Welnu, dit verschilt per aanbieder. Een voordeel is wel dat je in veel gevallen de kosten kunt aftrekken van de belasting. Op de keper beschouwd kun je op die manier dus flink wat geld besparen.

Gerelateerde berichten

Ontdek de veelzijdigheid van snijgereedschap

Snijgereedschap is een essentieel onderdeel van elke gereedschapskist, zowel voor professionele vakmensen als doe-het-zelvers. Van het bewerken van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden