Feenstra BV

Vloertegels: welke lijmkam heb ik nodig?

Vloertegels: welke lijmkam heb ik nodig?

Geplaatst op

Ben je van plan om zelf vloertegels te leggen? In de bouwmarkt is de keuze aan lijmkammen heel groot. Hoe weet je welke lijmkam je nodig hebt? We geven een aantal tips.

 

Soorten lijmkam

Een lijmkam of lijmspaan is er in vele soorten en maten. Naast staal en roest vast staal is er ook keuze tussen een handvat van hout of van een kunststof. Er kan een groot verschil zijn in de kwaliteit van de lijmkam, de meeste bouwmarkten en webshops hebben een budget variant. De goedkopere variant functioneert prima om een aantal vloertegels te leggen, voor een professionele tegelzetter is een stalen blad meer geschikt. Houd daarnaast rekening met de plaats van de vloer: een buitenvloer vraagt door de weersomstandigheden om robuuster materiaal.

 

Kies de vertanding

Het is erg belangrijk om een juiste vertanding te kiezen, zodat de tegels niet loslaten na het leggen. Houd rekening met de volgende onderdelen: de grootte van de tegel, de gladheid van de achterkant van tegel en het soort lijm.

 

De omvang van de vloertegel

In het algemeen geldt de regel: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding. Bij vloertegels van 30×30 is een 10 millimeter lijmkam te adviseren. Deze lijmspaan is geschikt voor tegels tot 50×50. Bij een tegel van 60×60 is een 12 mm geschikt. Bij grotere afmetingen is een vertanding van 15 mm aan te raden, dit is vaak de grootste optie in het assortiment.

 

Gladheid steen

De ruwheid van de achterkant van de tegels is ook een factor om rekening mee te houden bij het kiezen van de vertanding. Hoe ruwer de steen, hoe groter de vertanding moet zijn. Zo blijft er een groter oppervlakte van lijm aan de vloertegel plakken.

 

Soorten lijm

Bij het selecteren van een lijmkam is ook het soort lijm van belang. Dunne, zeer vloeibare lijm is goed uit te smeren met een kleinere vertanding. Cementlijm is een stuk stugger en vraagt dan ook om een grotere tand.

 

Houd er rekening mee dat dit advies geldt bij het leggen van vloertegels. Bij wandtegels ben je afhankelijk van andere factoren.

Gerelateerde berichten

Ontdek de veelzijdigheid van snijgereedschap

Snijgereedschap is een essentieel onderdeel van elke gereedschapskist, zowel voor professionele vakmensen als doe-het-zelvers. Van het bewerken van...

Lees meer

De voordelen van het huren van een stoomketel bij Scharff Techniek

In de dynamische wereld van industriële productieprocessen speelt stoomtechnologie een cruciale rol. Bedrijven staan voortdurend voor de uitdaging...

Lees meer

Van stadstuin tot groene oase: Tips voor een groener stadsleven

In een stedelijke omgeving kan het vinden van groen soms een uitdaging zijn. Toch is het mogelijk om zelfs in een stadstuin een oase van groen te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden