Houten pallets en kisten zijn niet alleen ideaal voor transport, maar zijn ook op een leuke manier te verwerken in de meubels in en buiten het huis. Bij de productie van deze transportmiddelen wordt bijzonder goed gelet op de bouwkwaliteit, ze moeten ten slotte een grote last dragen en lange tijd meegaan. Dit zorgt ervoor dat meubels van transportkisten en pallets ook lang mee gaan.

Nieuwe vs. gebruikte pallets en kisten

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van meubels kun je kiezen uit nieuwe en gebruikte pallets. Nieuwe pallets en kisten zijn hierbij over het algemeen iets ruwer en hebben de kleur van blank hout, zonder slijtsporen.

Gebruikte varianten hebben vaak iets meer karakter door de slijtsporen en zijn iets vergrijst met de jaren. Door de karakteristieke eigenschappen van de gebruikte pallets en kisten, worden deze vaker verwerkt in meubels. Het versleten hout zorgt voor een warmere sfeer.

Tafel van pallets

Op dit moment is het maken van een pallettafel (tafel van pallets) zeer populair. Dit is ook niet gek, want dit is kinderlijk eenvoudig. Het maken van deze tafel heb je in drie korte stappen voor elkaar.

Bepaal de hoogte van de te maken tafel en lijm of schroef één tot vier pallets op elkaar. Schroef hier vervolgens een paar stevige wielen onder. Breng indien wenselijk nog een laklaag aan om het geheel een leuke kleur te geven.

Palletbank

Een palletbank staat vooral leuk in de tuin en past goed in een stoere industriële uitstraling. Allereerst bepaal je de wenselijke zithoogte en diepte. Vervolgens bereken je hoeveel pallets je op elkaar moet stapelen en of hier nog een (klein) pootje onder moet. Plaats vervolgens een pallet verticaal tegen de stapel aan en schroef deze vast. Met deze verticale pallet maak je de rugleuning van de bank. Je kunt het comfort van de rugleuning bepalen door deze in een hoek te bevestigen. Je kunt hiervoor ook gebruiken maken van een halve pallet, je hebt dan in totaal minder pallets nodig.

Boekenkast van fruitkisten

De boekenkast is lastiger te maken, maar hierdoor ook meer uniek. Je zult deze niet snel bij je vrienden of kennissen tegenkomen. Voor de stevigheid van deze kast is het verstandig om gebruik te maken van stevige (dikke en niet-flexibele) fruitkisten.

Bij het maken van deze kast bepaal je zelf de breedte en de hoogte. Dit doe je door kisten horizontaal of verticaal tegen elkaar aan te schroeven. Vervolgens stapel je meerdere kisten op elkaar en schroef je deze ook aan elkaar vast. Maak de bovenste kisten ook vast aan de muur voor een stabiel geheel.