Een loungeset, plantenbak of opbergkist: van houten pallets kun je veel mooie dingen maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is het juiste gereedschap en een stappenplan. De doe-het-zelvers onder ons hebben waarschijnlijk niet eens een stappenplan nodig. Toch is het in ieder geval goed om te weten waar je nog meer op moet letten. Van plan om meubels te maken van (gebruikte) pallets? Let dan op de onderstaande dingen.

Makkelijk pallets vinden

In productie- en industriële ruimtes vind je vaak pallets die niet (meer) worden gebruikt. Regelmatig zijn deze pallets gratis op te halen, omdat het bedrijf anders kosten moet maken door ze zelf af te voeren. Vergeet niet voor de zekerheid vooraf even te vragen of je de pallets gratis mee mag nemen. Zie je geen pallets? Vraag het ze. De meeste bedrijven hebben nog wel ergens ongebruikte pallets liggen. Ook kun je gebruikte pallets kopen, bijvoorbeeld bij Hoekman Houtindustrie.

Controleer op vreemde voorwerpen

Schroeven, spijkers en andere voorwerpen kunnen aanwezig zijn in het pallethout. Wees dus voorzichtig en controleer vooraf of al het hout vrij is van dat soort voorwerpen, voordat je jezelf bezeert.

Gebruikelijke lengte en dikte

De meeste pallets hebben een formaat van 120×80 centimeter. Dit geldt bij alle soorten pallets, ongeacht van welke houtsoort ze zijn gemaakt. Er bestaan ook pallets van 120×100 centimeter, maar die zijn in Nederland vrij zeldzaam. De dikte/hoogte van houten pallets is meestal 14,4 centimeter en een pallet weegt al gauw 25 kilogram. Houd hier dus rekening mee als je meubels gaat maken.

Vochtgehalte

Pallets worden meestal drooggehouden tijdens het transport, maar als je voelt dat het hout zwaarder is dan het zou moeten zijn, dan is het een goed idee om de onderdelen een beetje uit te laten drogen. Vochtgehalte-problemen bij pallets zijn zeldzaam, maar het is iets waar op zijn minst rekening mee moet worden gehouden.

Hardhout of zachthout

Bij je zoektocht naar houten pallets, zal je waarschijnlijk twee soorten tegenkomen: hardhout en zachthout. Hardhout komt van loofbomen, wat zorgt voor een compacte en stevige houtsoort. Zachthout is gemaakt van naaldbomen en bevat vaak ook hars, waardoor het hout sneller opbrandt. Voor meubels maakt het vaak niet uit welke van de twee je gebruikt. Let er wel op dat zachthout vaak duurder is.

Pallets demonteren

Wees voorzichtig met het uit elkaar halen van de pallet. Voor je het weet maak je de planken kapot; ze zijn vrij kwetsbaar. Gebruik een knijptang of klauwhamer om de spijkers eruit te trekken. Je kunt de planken ook zagen, als dat past bij de stijl van de meubel die je er uiteindelijk mee wilt maken.