Feenstra BV

Je huis verkoelen met een warmtepomp

Je huis verkoelen met een warmtepomp

Geplaatst op

De zomer is in aantocht en dat is voor veel mensen reden om te gaan kijken naar mogelijkheden om het huis te verkoelen. Een ventilator of airco ligt voor de hand, maar wist je dat het met veel warmtepompen ook mogelijk is om je huis te verkoelen? In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt.

Het principe van een warmtepomp

Veel mensen zijn, met name vanwege de stijgende gasprijzen, op zoek naar een alternatief voor het verwarmen op gas. Daarbij is een all-electric warmtepomp een veelgekozen alternatief. De warmtepomp haalt ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht en zet dit in combinatie met heel weinig stroom om in energie voor het verwarmen van je woning en het bereiden van warm water. Maar veel warmtepompen kunnen daarnaast ook zorgen voor koeling.

Hoe zorgt een warmtepomp voor koeling?

Op welke manier de warmtepomp voor koeling zorgt, is afhankelijk van het soort warmtepomp. Zo draaien lucht/water warmtepompen bijvoorbeeld de werking van de warmtepomp om: in plaats van verwarmen gaat de warmtepomp zo koelen. De warmtepomp geeft via de buitenunit warmte af aan de buitenlucht en produceert zo gekoeld water voor de vloerverwarming of een ventilatorconvector. Grondwarmtepompen gebruiken het koude water uit de bodembron, koelen dit af tot ongeveer 18 graden en laten dit door de vloerverwarming stromen.

Passief of actief koelen


Voor het koelen wordt een onderscheid gemaakt tussen actief en passief koelen. Bij de grondwarmtepompen is er sprake van passieve koelen omdat er bij dit proces geen gebruik wordt gemaakt van de processor. Bij de lucht/water warmtepompen is sprake van actieve koeling. De warmtepomp werkt dan in feite als een soort compressor. Er bestaan ook zogeheten ventilatiewarmtepompen die gebruik maken van de lucht uit het ventilatiesysteem. Zij kunnen het huis niet koelen, maar ze ‘s nachts wel extra ventileren wanneer het buiten kouder is dan binnen en daardoor alsnog zorgen voor een koelere lucht.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om je huis te verkoelen met een warmtepomp. In dat geval hoef je dus geen airco of ventilator meer aan te schaffen!

Gerelateerde berichten

Een comfortabele slaapkamer creëer je met deze tips

De toon zetten voor je hele dag kan door wakker te worden in een comfortabele slaapkamer. Je dagelijks leven kan hierdoor sterk worden beïnvloed. Je...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden