Feenstra BV

Hoe richt je gezamenlijke werkruimtes in?

Hoe richt je gezamenlijke werkruimtes in?

Geplaatst op

Een gezamenlijke werkomgeving is een gedeelde plaats waar mensen werken, netwerken, ideeën uitwisselen en samenwerken aan projecten. Freelancers, ZZP’ers en internationale werknemers zijn regelmatige gebruikers van deze ruimtes, waarbij veel werknemers traditionele werkomstandigheden verruilen voor meer flexibiliteit en een andere werkervaring. Ze zijn ideaal voor mensen die vaak moeten reizen, voor nieuwe bedrijven die geen permanent kantoor kunnen huren of kopen, of voor iedereen die geïnteresseerd is in het vinden van een creatieve en hedendaagse werkplek. 

Hoe deze werkomgeving is ontworpen en ingericht is van fundamenteel belang, want deze aspecten creëren de voorwaarden die het samenwerken aantrekkelijk maken. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke elementen waarmee we rekening moeten houden bij het ontwerpen van een succesvolle ‘samenwerkruimte’.

Sinds het concept in 2006 werd bedacht, zijn er over de hele wereld in een ongekend tempo van dit soort ruimtes ontstaan. De vraag naar co-werkplekken groeit met gemiddeld 10-15% per jaar in alle regio’s en uit statistieken blijkt dat steeds meer medewerkers regelmatig gebruik maakt van co-werkplekken. Het percentage zal naar verwachting steeds verder stijgen.

Er zijn talloze redenen voor deze trend. Het begrijpen van de redenen waarom mensen migreren vanuit meer traditionele omgeving zal een belangrijk element zijn om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een gezamenlijke werkruimtes.

Flexibiliteit

De wens naar een flexibeler arbeidsleven is een belangrijke drijvende kracht achter de onstuitbare toename van samenwerking. De technologische vooruitgang betekent dat werken op afstand nu een reële mogelijkheid is voor grote delen van de bevolking. Deze flexibiliteit wordt ook uitgebreid naar de werkplek zelf, met mensen die op zoek zijn naar flexibiliteit en de mogelijkheid om te verhuizen, afhankelijk van de taken waaraan ze werken. Werkplekken moeten ook flexibel zijn omdat je nooit weet wie je huurders zijn en wat ze nodig hebben. De mogelijkheid om omgevingen te modelleren naar behoeften zal een werkruimte nog veel aantrekkelijker maken.

Flexibiliteit strekt zich ook uit tot meubilair & inrichting. Intrekbare wanden, verrijdbare tafels en veelzijdige stoelen helpen je om het meeste uit je ruimte te halen en stellen mensen in staat om de ruimte aan te passen aan hun behoeften. Je hoeft niet alle producten opnieuw aan te schaffen, tegenwoordig is er een vrij grote markt aan tweedehands kantoorartikelen. Hierbij hoeft je qua stijl niet in te leveren, zo zijn er bijvoorbeeld ook gebruikte Gispen kantoormeubelen te verkrijgen.

Creativiteit

Samenwerkingsruimten trekken van oudsher creatieve types aan, op zoek naar inspiratie en connecties van buitenaf. Hoewel sommigen de noodzaak van deze ruimtes ter discussie stellen, is het nog steeds duidelijk dat artistieke werkers nodig zijn in een werkomgeving en dat de omgeving een grote rol speelt bij het stimuleren van innovatie. De verschillende werkruimtes, zoals hierboven geschetst, moeten zo worden ontworpen dat ze interactie aanmoedigen en werknemers in staat stellen om te overleggen, ideeën te delen, een gemeenschap te creëren en uiteindelijk samen te werken aan grotere projecten.

Concentratie

Hoewel veel mensen op zoek zijn naar werkplekken om nieuwe verbindingen te leggen en de creatieve energie die ze huisvesten te voeden, moeten we ons allemaal concentreren wanneer dat nodig is. Een collegiale omgeving moet hier rekening mee houden en veel mogelijkheden bieden om taakgericht te werken. Dit betekent het afsluiten van werkplekken van de open ruimtes en het bieden van solo-ruimte op het bureau.

Gerelateerde berichten

Houten plinten kopen

Waarom kiezen voor houten plinten? Houten plinten zijn een populaire keuze onder huiseigenaren die op zoek zijn naar een manier om hun interieur een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden