Omdat in Nederland het water vanuit verschillende waterwingebieden komt, is er een verschil in de hoeveelheid kalk die er in het water zit. Er is echter wel een tendens waarneembaar namelijk dat die hoeveelheid steeds groter wordt. Hard water is dus water waarin veel kalk zit. Dit heeft invloed op de leidingen in huis, de apparaten zoals de wasmachine en de vaatwasser. Het kalk gaat namelijk tegen de rand van de leiding of in een sproeikop zitten waardoor er minder water doorgelaten kan worden.

Waterontharder

Er zijn een aantal manier om het water minder kalk te laten bevatten. Zo kan je tijdens het gebruik van de wasmachine of de vaatwasser producten toevoegen om de kalk te verminderen. De beste oplossing om het water te ontharden is een waterontharder kopen en te laten plaatsen. Dit apparaat zuivert het water voordat het de leidingen instroomt die je gebruikt in huis. Je merkt het direct aan de apparaten die je nu regelmatig moet ontharden. 

Voordelen van een waterontharder

De beste manier om kalkaanslag te verwijderen is meestal gekoppeld aan duurdere schoonmaakartikelen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Het grootste voordeel van een waterontharder is dat het schoonmaken van het kalk op je douchetegels tot een verleden behoort. Het ontkalken van de waterkoker en je koffiezetapparaat is niet meer de klus die met grote regelmaat hoeft te gebeuren en de levensduur van vaatwasser en wasmachine worden door een waterontharder verlengd. 

Afwegingen

Voor je een waterontharder koopt, moet je wel een aantal zaken afwegen. Als eerste is het belangrijk om te weten hoe hard het water is wat er uit je leidingen komt. Als tweede moet je goed nadenken over de plaats waar je de waterontharder wil gebruiken. Omdat je regelmatig de waterontharder moet bijvullen met zout of andere producten is het zinvol om dit op een gemakkelijke plaats te doen. Als derde moet je nadenken of je wel overal onthard water wil want voor de tuin is water met kalk beter dan zonder. Als je die keuzes gemaakt hebt, weet je dat ook voor jou water zonder kalk binnen handbereik is.