Feenstra BV

5 populaire milieuvriendelijke vloermaterialen

5 populaire milieuvriendelijke vloermaterialen

Geplaatst op

Er was een tijd dat de term ‘milieuvriendelijk’ een geitenwollensokken-imago had. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer het geval. Steeds meer ontwerpers zijn opzoek zijn naar milieuvriendelijke materialen voor hun klanten. In deze blog lees je 5 eco-vriendelijke vloermaterialen.

1. Kurk

Kurk is relatief nieuw in de vloerenwereld. Het wordt meestal gezien op muren of in je favoriete fles wijn, maar het is ook geweldig materiaal voor vloeren. Kurk wordt geoogst van de schors van de kurkeik die vaak voorkomt in de bossen van de Middellandse Zee. De bomen worden niet omgehakt om de schors te oogsten waardoor het een ideale hernieuwbare bron is. Kruk heeft antimicrobiële eigenschappen die allergenen in huis verminderen, brandvertragend zijn, gemakkelijk te onderhouden en ook nog eens werken als een natuurlijk insectenwerend middel. Kurk kan net zoals hout worden afgewerkt.  De duurzaamheid maakt het mogelijk voor toepassingen in elk deel van het huis. Kurkvloeren kunnen, afhankelijk van de kwaliteit, 10 tot 30 jaar meegaan.

2. Bamboe

Een bamboevloer is een andere optie die steeds populairder wordt. Bamboe is eigenlijk een soort gras dat dezelfde eigenschappen heeft als hardhout. Het is gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te installeren. Bamboe is duurzaam en wordt gemaakt van natuurlijke vegetatie die in drie tot vijf jaar volwassen is, veel sneller dan bomen die hier 20 jaar over doen. Bamboe, hoewel meestal zeer licht van kleur, is beschikbaar in vele tinten die zal werken in elke omgeving of decor.

3. Linoleum

Linoleum wordt gemaakt van een mengsel van lijnzaadolie, kurkstof, boomharsen, houtmeel, pigmenten en gemalen kalksteen.   Net als kurk is het brandvertragend en waterbestendig.  Linoleum is niet nieuw op de markt: het verdween uit zicht na de introductie van vinyl in de jaren 1940. Toen architecten en ontwerpers er weer om vroegen, kwam het tevoorschijn met een breed scala aan felle levendige kleuren en een nieuwe laag om het materiaal te beschermen tegen vlekken. Linoleum heeft een lange houdbaarheid en is bestand tegen veel slijtage.

4. Glastegels

Ooit benieuwd wat er gebeurt met de wijnflessen en bierflessen die gerecycled worden? Ze worden omgebouwd tot prachtige glazen tegels. Glastegels is in hoog tempo een prachtige optie aan het worden voor vloeren en muren in badkamers en keukens. Glas heeft dezelfde voordelen als andere milieuvriendelijke materialen. Het is niet-absorberend en zal niet schimmelen in vochtige omgevingen. Het is gemakkelijk te onderhouden en vlekt niet. Glas wordt geleverd in een grenzeloze serie kleuren, patronen en afwerkingen geschikt voor de meeste inrichtingen.

5. Gietvloeren

Gietvloeren zijn een goed duurzaam alternatief vergeleken met bijvoorbeeld een laminaatvloer, parket of vloerkleed. Hiervoor zijn verschillende redenen. Een gietvloer gaat in veel gevallen een leven lang mee en heeft niet veel onderhoud nodig. Dit betekent dat wanneer je ervoor kiest om een gietvloer aan te laten leggen, je een product kiest waar niet alleen jij, maar ook nog eens de volgende generatie van kan profiteren, zonder dat het na een poos dient te worden verwijderd omdat de vloer óf lelijk is geworden, óf begint te rotten.

Gerelateerde berichten

Houten plinten kopen

Waarom kiezen voor houten plinten? Houten plinten zijn een populaire keuze onder huiseigenaren die op zoek zijn naar een manier om hun interieur een...

Lees meer

De voordelen van het huren van een stoomketel bij Scharff Techniek

In de dynamische wereld van industriële productieprocessen speelt stoomtechnologie een cruciale rol. Bedrijven staan voortdurend voor de uitdaging...

Lees meer

Van stadstuin tot groene oase: Tips voor een groener stadsleven

In een stedelijke omgeving kan het vinden van groen soms een uitdaging zijn. Toch is het mogelijk om zelfs in een stadstuin een oase van groen te...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden